То идентифицира препятствия и изпраща гласови съобщения до собственика си

Младият изобретател Тамаш Намеши иска да помогне на хората, които могат само да чуят и докоснат света. Той е разработил устройство, което незрящите може да носят на врата си. В него има вградена камера, свързана с компютър. Тя прави снимки на околната среда, които след това се анализират с помощта на изкуствен интелект за опасности и препятствия, а специален сензор измерва разстоянието до тях.

Камерата представлява малък зелен чип. Тя записва 30 изображения в секунда и ги изпраща на изкуствения интелект. Той разпознава предмети и хора и може да ги идентифицира като възможни препятствия. За тази цел Тамаш захранва изкуствения интелект с 60 000 изображения. Така го научава да различава десет различни класа обекти. Сред тях са пешеходци, светофари, пейки и др.

Ютюбър помогна на 1000 незрящи да прогледнат

Със свой собствен софтуер Тамаш създава помощно средство за ориентиране, което назовава и разпознава пречките. А в слушалките идва съответното съобщение. За да не се издава предупреждение за всеки открит обект, Тамаш е заложил в софтуера кога даден обект представлява опасност и кога - не.

Чрез записите Тамаш продължава да проучва грешките в устройството, за да ги коригира. Работи и върху подобряването на функциите.

Изобретението обаче все още не е официално одобрено.

Още по темата гледайте във видеото. То е част от предаването „Проект Бъдеще“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка събота от 21.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.