Ще бъдат обсъдени казусите „Барселонагейт“ и „Златните кюлчета“

Иван Гешев ще бъде на работно посещение в Европейския парламент в Страсбург на 13 и 14 юни 2023 г.

ВСС започна да обсъжда по същество искането за отстраняване на Гешев

Повод за визитата е покана към главния прокурор за участие в извънредно заседание на Мониторинговата група за демокрация, върховенство на закона и основни права на ЕП.

Гешев поиска социологическо проучване и етимологичен анализ заради израза „политически боклук”

По искане на европейските депутати Иван Гешев ще представи постигнатия от Прокуратурата напредък при разследване на случаи на корупцията по „високите етажи“ на властта, както и по конкретни казуси, обект на интерес от Мониторинговата група - т.нар. дела „Барселонагейт“ и „Златните кюлчета“.

Гешев вече говори веднъж пред депутатите миналата година, заедно с тогавашния премиер Кирил Петков. Самата група се състои от 14 евродепутати, а българският представител в нея е Елена Йончева.

РЕМОНТ НА КОНСТИТУЦИЯТА: Трябва ли да бъде премахната фигурата на главния прокурор?

Участие в заседанието е предвидено да вземат и представители на GRECO - Групата на държавите, борещи се срещу корупцията, която следи практиките по противодействие и разкриване на корупционни престъпления по „високите етажи“ на властта.

На 14 юни 2023 г. са планирани работни срещи на главния прокурор Иван Гешев с членове на Европейския парламент.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: Камена Георгиева