До момента няма отказани резервации за почивки у нас

На този етап няма абсолютно никаква заплаха за българския бряг на Черно море след бедствието в „Нова Каховка”. Това увери д-р Радослава Бекова от Института по океанология „Фритьоф Нансен" към БАН в ефира на „Здравей, България”.

„Несъмнено това е една екологична катастрофа, която за момента обаче остава локално в Одеския залив. Разбира се, попадането на такива биологични замърсители са наистина голям проблем и водят след себе си различни видове микроорганизми, които са патогенни. Все още не сме наясно с точните количества на попадналите вещества, както и на състава им. Регионалната здравна инспекция у нас извършва редовен мониторинг на всички води за къпане”, обясни д-р Бекова.

След бедствието в „Нова Каховка”: Има ли риск от замърсяване на Черноморието

По думите й морската вода има самопочистваща способност, което може да помогне в случая.  „Вероятно в някакъв момент ще ма плаващи битови отпадъци”, поясни специалистът.

До момента няма отказани резервации по родното Черноморие заради ситуацията около „Нова Каховка”.

„Притеснява ни, че липсата на комуникационна политика от страна на България може да доведе до спекулации. Апелираме Министерството на туризма да информира 2 пъти седмично каква е ситуацията, за да сме наясно, че няма риск за здравето на туристите”, коментира Иван Грошев, председател на Асоциацията на инкаминг агенциите.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.