Рагнар Акселсон снима на отдалечени места при екстремни условия

Арктика е изключително чувствителна екосистема с почти недокосната красота. Но изменението на климата има фатални последици за региона и неговите редки животински и растителни видове.
 
Никъде другаде Земята не се затопля по-бързо, отколкото в Арктика и морският лед постепенно изчезва.
 
Снимките на исландския фотограф Рагнар Акселсон привличат вниманието. Повече от четири десетилетия исландецът пътува до най-отдалечените места в Северното полукълбо. Фотографът е видял и изпитал екстремните промени в природата на места като Гренландия, Исландия и Сибир.
 
Най-старите фосили на морски влечуги бяха открити в Арктика (СНИМКА)

Според Рагнер в Арктика изчезват хилядолетни традиции, а в Гренландия има все повече изоставени села. На тези места ловът става все по-труден, тъй като морския лед изтънява. Рагнар
е уловил драстичните промени в Гренландия, където огромни ледени покривки са се стопили в рамките на две десетилетия.
 
Акселсон трудно избира любима снимка от колекцията си. А Някои от най-добрите му кадри са подредени в изложбата „Където светът се топи” в музей в Хамбург.

Още по темата гледайте във видеото. То е част от предаването „Евромакс“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка събота от 11.30 ч. и сряда от 14.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.