Tой ще може да помогне на всеки, хванат в капан в горяща сграда

Създадоха дрон, който може да влиза в огъня и да съдейства при пожари.

Според разработчиците му той ще може да помогне на всеки, хванат в капан в горяща сграда или горски пожар.

Прототипът, наречен „FireDrone“, е разработен след пожара в Лондон през 2017 г., който уби 72 души.

„Преди живеех близо до кулата и минавах покрай нея, отивайки на работа в Лондон. Беше наистина шокиращо да видя тази трагедия и хората ме питаха дали имам дрон, който може да лети вътре“, каза за Ройтерс професор Мирко Ковач, директор на лабораторията за въздушна роботика в Имперския колеж в Лондон.

Нов вид роботизирана система изследва социалните взаимодействия между хората

Екипът е разработил „FireDrone“, който може да лети в пожар, за да оцени ситуацията и да предостави важни данни от първа ръка за опасните зони.

"Ако има пожар в сграда, въпросът е има ли някой вътре? Как изглежда структурата? И къде са източниците на огъня? Как изглежда разпределението на топлината в околната среда? Това е нещо, което можем да разберем с противопожарния дрон. Той има термична камера и има RGB камера както и сензори за кислород, газ и токсичност“, каза Ковач.

Дроновете вече се използват от пожарникарите за заснемане на въздушни кадри, повдигане на противопожарни маркучи във високи сгради или пускане на огнезащитни средства в отдалечени райони, за да забавят разпространението на горски пожари.

Франция планира да пусне "летящи таксита" в Париж през 2024 г. (ВИДЕО)

Настоящите дронове, разработени за гасене на пожари, не могат да летят много близо до огъня, за да не се стопят рамките им и електрониката им да се повреди.

За изграждането на „FireDrone“ е използван аерогел. Това е материал, който е изключително лек и има много висока устойчивост на топлина или коефициентът на топлопреминаване е много нисък.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.