Съвети на националния консултант по инвазивна кардиология проф. д-р Иво Пет

През седмицата темата за автоматичните дефибрилатори, или по-скоро тяхната липса, се повдигна отново, след инцидент на столичното летище. Остава въпросът можеше ли да се спаси още един човешки живот, ако беше използвано устройството и знаем ли как да действаме при ситуация на сърдечен арест? Анализ в студиото на „Събуди се” направи националният консултант по инвазивна кардиология проф. д-р Иво Петров.

Специалистът призова ако попаднем в подобна ситуация, да не спираме да правим сърдечен масаж на пострадалия, докато дойде Спешна помощ. Той уточни, че сърцето на човек всъщност се намира в средата на гръдния кош, а не вляво. За да избегнем сърдечен арест в жегите, професор Петров препоръча да пием достатъчно вода.

Мъж почина след слизане от самолет на летище София

Националният консултант по инвазивна кардиология подчерта и проблема с липсата на достатъчно дефибрилатори у нас. По думите му използването му до третата минута от възникване на критична ситуация би могло да спаси човешки живот. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook