ПП-ДБ излезе с позиция срещу действията на президента

Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд за прибързаното, според държавния глава, прекратяване на концесията на терминал „Росенец“, съобщават от „Дондуков" 2.

В мотивите се посочва, че „не са съобразени интересите на потребителите, рисковете за повишаване на цените на горива и стоки, потенциалните заплахи за хиляди заети в нефтохимическия комбинат, нито възможните съдебни искове срещу България”.

Радев сезира КС заради спирането на концесията на „Росенец“

С позиция срещу решението на президента излязоха от „Продължаваме Промяната – Демократична България“. „По повод на поредните изявления на президента Румен Радев, насочени към защита на интереси, различни от българския национален интерес, и с цел всяване на страх сред населението, ПП-ДБ припомнят на държавния глава, че България е европейска парламентарна, а не президентска република”, посочват те в позицията си.
Българският интерес е ключовите пристанища да се оперират от държавата, допълват още от управляващата коалиция.

СЛЕД СКАНДАЛИ В ЗАЛА: Парламентът връща пристанище „Росенец” на държавата (ОБЗОР)

В изявление, публикувано в официалната му Facebook страница, Делян Добрев от ГЕРБ коментира, че решението за „Росенец“ е морален акт и задължение, базирано на Регламент на Европейската комисия. В поста си Добрев отправи критики не към президентството, а към Продължаваме Промяната- Демократична България и финансовия министър Асен Василев, свързани с дерогацията за руски петрол. По думите на Добрев тя защитава и „Росенец“, станало ясно от съобщението от Румен Радев.


Остри критики дойдоха и от „Има такъв народ”. „Няма европейска практика, която да задължава управляващото мнозинство в България да прекрати по най-бързия начин концесията”, заяви Светослав Балабанов. По думите му това доказва, „че може би ГЕРБ и ДПС имат някакъв задкулисен интерес”. „Да не се изненадваме, ако КС нищо не свърши и тази концесия бъде прекратена, след няколко месеца на това пристанище да видим компании, които са част от интересите на ГЕРБ и ДПС”, допълни той.

Останалите формации в Народното събрание отказаха коментар по темата.