Според психолога е възможна превенция на агресивното поведение

Жалко е, че се обръща внимание само на телесните травми, защото психологичните са много по-трайни и се превръщат в симптоми. Не трябва да бъдат подценявани. Насилието беше катализирано от пандемичните години, то е следствие от начина на развитие на човека в цивилизования свят, който, за съжаление, по нездрав начин изразява агресията си. Това заяви психологът Мадлен Алгафари в ефира на предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS. Повод за думите ѝ е агресията срещу 18-годишната Дебора от Стара Загора и вълната от случаи на насилие, които станаха известни в последните дни.

Обвиняемият за обезобразяването на Дебора в съда: Не съм отправял заплахи (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Лоша рана заздравява, лоша дума не се забравя”, припомни Алгафари българската поговорка.

Според нея е възможна превенция на насилието. За целта е необходимо ограмотяване. „Да може осъзнатостта да расте. Детето трябва да бъде отглеждано с грижа, с внимание, с любов. Никой не се ражда садист. Необходима е просвета. Има един предмет – себепознание, за да може родителите да не допускат същите грешки, каквито са допускани с тях. Насилниците имат дефицит на любов – майчина, бащина. Липса на онази здравословна почва, която се налива от бременността до първите 7-8 години, върху която след това никнат плевели на деструктивно поведение, което може да бъде и автоагресивно”, каза психологът.

ЗАДУШЕНА С ФОЛИО И ОТКРИТА В КУФАР: Мъжът на Евгения планирал убийството ѝ година по-рано

Здравословната агресия се нарича спокойна сила и топла категоричност – когато умеем със зачитане и добронамереност към другия да заявим неприязън, недоволство, раздразнение. Тогава не формираме насилник. „Когато етикетираме, обиждаме, да не говорим за посягане и удряне, ясно е, че отглеждаме подмолен реваншизъм и човекът после търси къде да го вентилира”, каза психологът.

Мъж преби жена си в Стражица

„Хората масово не познават себе си. Болестите са поникнали първо в мисленето, в начина, по който гледаме на себе си и на света”, каза Алгафари. Според нея винаги има шанс човек с психологически травми да ги преживее. „Травмата не е самата ситуация, а начинът, по който я преживяваме”, допълни тя. 

„Ако променим нещо в душата, то се променя и в тялото. Ние можем да се самолекуваме. Традиционната медицина не е разделяла душата от тялото”, допълни Алгафари.

“Правна клиника” помага на жертвите на домашно насилие