На територията на столицата е проведена спецоперация

46-годишен мъж е задържан при спецоперация, проведена в столичния квартал „Банишора" във вторник. Арестуваният е осъждан за кражба на МПС и за наркотични вещества. Задържането сега отново е за противозаконно отнемане на автомобил.

„Престъплението е извършено на 1 август на територията на 6-о РУ. По време на задържането се е опитал да избяга през терасата”, заяви главен инспектор Николай Пелтеков.

По думите му това е второто задържане на мъжа за еднакви престъпления в рамките на няколко месеца. Първият арест е бил през април. Тогава мъжът попаднал зад решетките за 72 часа, след което мярката му била променена на парична гаранция.

През февруари е излязъл от Централния софийски затвор след излежаване на 9-месечна присъда за наркотични вещества, обясни Пелтеков.

Полицейската операция в София е продължение на няколко други, проведени от началото на годината. При тях има общо 15 задържани, които са членове на 8 различни групи. На територията на столицата действат между 12 и 15 такива групи, каза още Пелтеков.

Той допълни, че в последните два месеца има спад на автокражбите с 34% в сравнение със същия период на миналата година.

Част от колите се продават на части, друга част се изнасят извън граница. От началото на годината, при спецоперация, е неутрализиран канал за износ на автомобили, крадени на територията на София.