При проверката беше използван лазерен профилограф

Регионалното министерство започна серия от проверки за неравности по магистралите и скоростните пътища. При проверката беше използван лазерен профилограф. Данните се следят в реално време. До края септември е направен график за проверка на 13 участъка, сред които и 5 мостови съоръжения, които все още са в гаранционен срок. След заснемане на трасето, за да се установи има ли нередност, ще бъдат нужни няколко дни за обработка на данните.

„Нашите измервания днес ще бъдат със скорост на движене 60-7- км/ч. в активната лента. Предполага се, че там ще са първите признаци за проява на неравности”, заяви Светослав Каймаканов от Института по пътища и мостове.

„Институтът по пътища и мостове започва текущи проверки на републикански пътища, които са въведени в експлоатация и за които не е изтекъл гаранционният период. За да се установи има ли проблеми в качеството, и ако се окаже, че има такива, държавата да може да предяви правата си спрямо изпълнителя”, поясни Андрей Цеков, министър на регионалното развитие и благоустройството.

Той коментира и предложението за отстъпки при тол таксите на база изминато разстояние. По думите му, ако този механизъм бъде въведен, до края на годината, хазната ще загуби около 40 млн. лв. Според него не това е основният проблем, а това, че системата не функционира правилно. Държавата не може да я контролира, защото липсват изходни програмни кодове, за което е сезирана Държавна агенция „Национална сигурност”.