Той ще инициира и събирането на подписи за референдум

Основаха инициативен комитет за запазване на 3 март като национален празник. Той ще инициира и събирането на подписи за референдум. Инициативата беше подкрепена от политици, общественици, историци, журналисти и спортисти.

Със старта на есенния политически сезон продължават и споровете за това 3 март или 24 май да бъде национален празник на страната. Инициативният комитет в защита на деня на Освобождението беше представен от евродепутата от БСП Петър Витанов. Той заяви, че се противопоставя на опитите „за подмяна на историята”. В комитета влизат още проф. Искра Баева, бившият спортен министър Весела Лечева, адвокат Явор Нотев, беше споменато и името на президента Георги Първанов, който подкрепя инициативата. Всички те настояват за всенародно допитване, което да даде отговор на въпроса дали хората подкрепят 3 март да остане Национален празник на страната.

Трябва ли 24 май да стане национален празник

Създаването на инициативния комитет в защита на 3 март идва след заявката на управляващите за промяна в датата на Националния празник.

„В момента разбирам защо е разделението - заради геополитиката, заради войната на Русия в Украйна. Но мислите ли, че е редно ние да променяме националните си символи заради събития, които са в международен аспект? Това означава ние да се откажем от собствената си позиция от това, което сме”, смята проф. Искра Баева.

„За мен това е кулминацията едни вековни борби за освобождение на българския народ, това е раждането на съвременната Българска държава”, заяви Петър Витанов.

Затова настояват не политиците, а народът да реши кога да бъде Националният празник на България. Според премиера Николай Денков, дискусията за всичко това трябва да се проведе не някъде другаде, а в Народното събрание.

„Подкрепям 24 май да бъде национален празник, защото това е символът, който ни води към бъдещето. Ако България има шанс за успех в бъдеще, това не е да се взира непрекъснато в миналото, а като стъпи здраво на основата на миналото, да се вгледа в бъдещето и да види какво ще я направи успешна нация”, заяви Николай Денков.

Радев: Премахването на 3 март като национален празник е покушение срещу историята

Преди няколко седмици президентът Румен Радев заяви, че „Народното движение няма да допусне Трети март да бъде заличен", и заговори за всенародно допитване. А коментира въпросът и днес при откриването на реставрираната синагога във Видин.

„На фона на това събитие само мога да кажа - нека да има повече прекрасни инициативи, които да ни обединяват, благодаря ви”, заяви Радев.

Участниците в инициативния комитет отричат държавният глава да стои зад тяхната идея.

„Да, в инициативния комитет има хора, които са подкрепяли г-н Радев, но има и хора, които са го критикували. Идеята на тази маса не е да правим тук политическа партия”, заяви Витанов.