От съобщение на Департамента на САЩ става ясно, че искаме да закупим 183 машини на стойност 1,5 млрд. долара

Сериозното напрежение в началото на новия политически сезон не стихва. Премиерът Николай Денков обяви, че не иска война между институциите. В същото време стана ясно, че ще купуваме нови бронетранспортьори от САЩ.

С призив за примирие между институциите премиерът Николай Денков поиска правителството да бъде оставено да работи. През последните седмици напрежението между „Дондуков” 1 и 2 се изразява в постоянна размяна на реплики между президента и управляващото мнозинство.

„На правителството му трябва спокойствие, имам предвид спокойствие в политическия смисъл на думата, за да можем да си изпълним програмата и хората да започнат да живеят по-добре”, каза Николай Денков.

Извън политическата война, България е крачка по-близо да придобие военни машини за сухопътните войски. От съобщение на Департамента на САЩ става ясно, че искаме да закупим 183 машини на стойност 1,5 млрд. долара.

„Потенциалната продажба е одобрена и от Пентагона, и от Държавния департамент. Предстои тя да стигне до Конгреса, защото само Конгресът може да даде окончателното решение”, каза министърът на отбраната Тодор Тагарев.

„Всички сме убедени, че има спешна нужда от мобилизация на армията и то с поглед отново в бъдещето”, каза Денков.

Предстоят още разговори за цената, уточни военният министър.

„Очакваме много скоро група от американска страна тук, за да се направи преглед на това, което те наричат „line by line”. Всичко, което заявяваме с яснота какво искаме, ще искаме ли още нещо, ще се откажем ли от нещо, само тогава ще бъде определена крайната цена и състава на този проект”, заяви Тагарев.

Ако сделката стане факт ще се сложи край на дългогодишните опити от няколко правителства да придобият нови бронетранспортьори за армията.