12 моста по Черноморието трябва да бъдат поправени, като за това ще трябват между 20 и 30 млн. лв.

Спешна среща в парламента. Около 30 милиона лева ще бъдат пренасочени от Междуведомствената комисия за възстановяване към Министерския съвет, в помощ на засегнатите от потопа населени места. Това стана ясно след среща в парламента между кабинета и депутати. На разговорите присъстваха финансовият министърът Асен Василев, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, Делян Пеевски от ДПС, както и председателите на Бюджетната и Вътрешната комисия Йордан Цонев и Десислава Атанасова. След разговорите властта увери, че пари има.

Необходимите средства ще бъдат отпуснати в бърз порядък. 12 моста по Черноморието трябва да бъдат поправени, като за това ще трябват между 20 и 30 млн. лв. Междувременно областните управители са сигнализирали за 250 участъка, които имат нужда от почистване.

Още в първите минути на заседанието от БСП поискаха властта да бъде изслушана в пленарната зала за наводнението, което взе 4 жертви.

Комисия ще провери инфраструктурата по Южното Черноморие

"Ние знаем, че има и обективни причини. 330 мм вода е обективна причина, но има и много субективни. А над всичко това стои една дума - корупция. Колеги сигурна съм, че никой от вас не знае колко пари има във Фонд бедствия и аварии", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Да спекулираш, когато в населени места в България е обявен ден на траур, според мен е недопустимо. Сега трябва да се организираме като държава, за да не бедстват хората", подчерта и Десислава Атанасова, ГЕРБ. 

За да стане ясно как държавата ще помогне на бедстващите райони - в парламента дойдоха ресорните министри. 

"Има 11 моста трябва да бъдат поправени освен другите щети. За около 20-30 млн. лева, в момента ресурсът във фонда е над 60 млн. лв.", заяви финансовият министър Асен Василев. 


"Щетите от това бедствие трябва да бъдат поправени и както вече стана ясно държавата е направила необходимото да осигури този ресурс", подчерта зам.-министър на МВР Стоян Темелакиев.

Денков за Царево: Има два вида помощ, за които може да се кандидатства веднага

От "Възраждане" упрекнаха управляващото мнозинство за дарените 100 БТР-а на Украйна. Те щели да ни бъдат полезни сега и поискаха оставки.

„Преди 2 месеца и половина коментирахме един казус - даряването на 100 БТР-а на Украйна. Тогава заявихме, че тази техника е важна за нас. Става въпрос за нови запазени машини, които могат да се използват в моменти като онзи ден на Черноморието”, заяви Костадин Костадинов, лидер на „Възраждане”.

Според "Има такъв народ" не дъждът има основна заслуга за наводнението, а бездействието на институциите.

"Ако коритата са чисти, ако деретата не бяха запълнени - нямаше да има приливна вълна. И да има - ще има някакви материални щети, не човешки жертви", подчерта Тошко Йорданов, ИТН. 

"Критиките към правителството са неоснователни, но доколкото знам, има доста подадени сигнали във времето назад", посочи Костадин Бачийски, ПП-ДБ. 

"Държавата ще възстанови всички щети, но хората няма как да върнем. Затова изказваме своите съболезнования", заяви Йордан Цонев, ДПС. 

За срещата информираха и от ГЕРБ, и от ДПС. От ГЕРБ обясниха, че продължава оценката на щетите по Южното Черноморие.

От ДПС публикуваха същото съобщение, както и уверението на финансовия министър Асен Василев, че има пари във Фонда за справяне с бедствия.


ВСИЧКО ЗА НАВОДНЕНИЯТА ПО ЮЖНОТО ЧЕРНОМОРИЕ ЧЕТЕТЕ ТУК