Машината бе във въздуха около 10 минути

Първи пилотиран полет направи самолет на течен водород. Експерименталният модел се издигна от летище в словенския град Марибор. Машината остана във въздуха около 10 минути и се приземи успешно.

Вижте първата в света летяща чиния, създадена от човек (ВИДЕО)

Германската компания, която произвежда самолета, има дълъг опит в летенето на водород. В сравнение с газообразната форма на горивото, самолетът с течен водород може да лети близо два пъти по-далеч. Компанията наскоро обяви амбициозен проект. Следващото поколение горивни клетки, които планират, би трябвало да им позволи да направят 40-местен самолет на водород. Основната цел е да се избегнат вредните емисии, които изхвърлят традиционните самолетни двигатели.

ИНОВАЦИЯ: Вижте колата, която се движи и по въздух, и по земя (ВИДЕО)

"За първи път използваме резервоар с течен водород, горивна клетка и електрически мотор за задвижване на самолета. Постижението ни показва не просто, че самолет може да лети на водород - това сме правили повече от 100 пъти досега. Голямата плътност на течния водород ни позволява да качим на борда много повече гориво и освен да летим без вредни емисии, продължителността на полета да е голяма", заяви Йозеф Кало, основател на компанията производител.