Относно твърдението за наличие на заводи, които не работят Янев каза, че почти всички са намалили работния си капацитет

Относно бунтът на земеделците и вносът на зърно Атанас Атанасов от Федерацията на развъдните организации в говедовъдството заяви: „Животновъдството разчита на по-евтина продукция, но самия внос от Украйна ако бъде забранен както от други страни в ЕС, няма да попречи по никакъв начин на националната политика в България. Сами виждате как е в магазините, продуктите, които не са имали забрана да речем суровото и сухото мляко не са понижили цените за потребителя. И ние като фермери ще продължим да си купуваме скъпи продукти.”

 „Мога със сигурност да кажа, че ако ние натоварим нашите мощности да работят с по-висок капацитет, това се отразява съществено на цените. Но основното в себестойността на слънчогледовото олио е цената на суровината”, посочи Яни Янев, Съюз на производителите на растителни масла.

ПРОТЕСТЪТ НА ЗЕМЕДЕЛЦИТЕ: Около 600 трактора идват на входа на София

Относно твърдението за наличие на заводи, които не работят Янев каза, че почти всички са намалили работния си капацитет. „Работят с намалени мощности. Има един завод, който спря временно, мисля че в момента е пуснат. Той се нуждае с от голям капацитет. Въвеждането на забраната за внос от Украйна беше грешно решение. То беше взето под натиск от зърнопроизводителите. България нямаше основания за тази забрана”, добави той.

„Сигурно ще затворим, ако няма откъде да купим количества суровина. Ние сме един отворен пазар, забранен е вносът от Украйна, но слънчогледово олио може да влезе отвсякъде. Ние ще затворим фабриките, няма да произвеждаме българско, но ще влезе от други места”, каза Янев.

По темата за поканата за квоти какви стоки, в какво количество, за какъв период от време да се разпределят Атанасов посочи, че това не зависи от правителството. „Съгласно решението на ЕС за разрешаване на вноса от Украйна това се решава от украинското Министерство на икономиката. Ако има разрешение от украинското министерство за износ към България, нашето правителство не може да попречи”, добави той.

Костурков за протестите на земеделците: В голяма степен са с политически мотиви

„Понеже стана дума, че зърнопроизводството е в криза последната година, какво да кажем за животновъдството, което е в криза откакто има демокрация в България. Самият факт, че броя на отглежданите животни е намалял в пъти в последните години е показател. Друг факт, който трябва да ви говори какво става в животновъдството е какво вие купувате като стока. Колко процента е българско? Повече от 80% е вноса. По същия начин е със суровото мляко”, каза Янев.

„Сега в момента в БДС стандартите е записано, че сирене, кашкавал, кисели млека трябва да бъдат произведени от суровина сурово мляко. Но никъде не е посочено, че тази суровина трябва да бъде българска. Потребителите търсят българското и няма да бъде по-скъпо. В момента мандрите купуват на около 0,80 ст. суровото мляко, а всеки един производител може да продаде от фермата под 2,50 лв. Българският потребител разбира кое е българското”, уточни Янев.