Решението за бъдещата съдба на храма ще бъде взето от руската православна църква

Пропуск на ДАНС е, че архимандрит Васиан и другите двама служители на руската църква, са експулсирани едва сега. Това заяви съпредседателят на „Продължаваме промяната” Кирил Петков в студиото на "Събуди се". По думите му недопустимо е шпионите у нас да бъдат откривани първо от чужди служби.
От БСП пък изразиха мнение, че ако има данни за шпионаж, то Васиан е трябвало да бъде задържан и разследван у нас.

„За съжаление отново първо чужди служби трябва да открият, че имаме поредния шпионин в България. Ако днес знаем, че той е бил шпионин - той е бил шпионин на руските служби от 5 години”, заяви Кирил Петков.

Бившият депутат от левицата и член на БСП Александър Симов контраатакува. „Когато стане въпрос за дипломати уличени в шпионаж, тях ги експулсираш, защото имат имунитет. Свещеника няма такъв имунитет и ако той е шпионин се предполага, че българската държава може да го задържи и да го съди да разследва пипалата на дейността му”, каза той.

СЛЕД ЕКСПУЛСИРАНЕТО НА РУСКИ СВЕЩЕНИК: Руското МВнР привиква за разговор българския посланик (ОБЗОР)

„Не може Република Северна Македония да има по-добра информация за руските шпиони в България, отколкото нашите служби”, добави Петков.

Така според управляващите това е пореден знак, че реформа в структурите трябва да има. „Да, може да не е точно сливане, но огромно обновяване трябва да се случи. Атанасов и Рашков работят в тази комисия в тандем. Атанасов вдигна червения флаг, че не може да игнорираме реформата в службите”, посочи Кирил Петков. 

Кирил Петков заяви, че не е изключено Атанас Атанасов пак да поиска да застане начело на парламентарната Комисия за контрол над службите, ако види че реформата потръгне. Още идната седмица темата със службите отново ще бъде поставена на масата.  
„Затова е измислена реформата в службите, за да може Радев да бъде обезсилен. Когато правиш реформа срещу един човек, тя е обречена на катастрофа”, добави Симов.

Кирил Петков: За съжаление, отново първо чужди служби трябваше да открият, че имаме поредния шпионин

И от намерението за реформи - към управлението на страната. Петков отрича ДПС да са част от "некоалицията".
„От самото начало има голяма близост между ГЕРБ и ДПС. Не са част от сглобката, но докато подкрепят нашите приоритети, ние не може да им се сърдим на техния ПР”, обясни Петков.

По случая имаше реакция от ДАНС. Без да цитират имена те заявяват, че е безотговорно и опасно, когато политици и псевдоексперти коментират и дават оценки на елементи от работата им, без да разполагат с информация. Като единствената цел на подобни говорители е да придобият временни дивиденти.

От Държавната агенция "Национална сигурност" подчертават, че такива изказвания са във вреда на сигурността на гражданите и на българската държава. Тъй като уронват авторитета и доверието в българското контраразузнаване и затрудняват взаимодействието с чуждите партньори.

А Руското посолство отново излезе с позиция по случая с изгонените духовници. От дипломатическата мисия подчертават, че българската страна е изгонила всички служители на подворието, изпратени от руската православна църква. Поради което по-нататъшната му работа е физически невъзможна.

Решението за бъдещата съдба на храма ще бъде взето от руската православна църква. И допълват, че са солидарни с всички вярващи, които скърбят за затварянето на почитания от тях храм. Но предлагат въпросите за причините на създалата се ситуация да се отправят към българската страна.