Миналата седмица Азербайджан си върна изцяло контрола върху тази област

Десетки хиляди бежанци напуснаха региона на Нагорни Карабах. Миналата седмица Азербайджан си върна изцяло контрола върху тази област, която е международно призната част от неговата територия, но е населена преобладаващо с етнически арменци.

Аида, 66-годишна жителка на сепаратисткия регион, разказва как тя и семейството ѝ е трябвало бързо да напуснат дома си, оставяйки всичко след себе си. Тя описва как цялото село е избягало, оставяйки вратите си отворени, без да вземе никакви вещи, дори храна за из път.

Нагорни Карабах престава да съществува от 1 януари 2024 г.

"Когато азербайджанските сили започнаха да стрелят по нас, внукът ми избяга в мазето на съседите ни в шок. Той е само на 12 години. Крещеше и питаше дали нашите роднини и приятели са добре. Ние се страхувахме дори да излезем навън, за да донесем вода. Те не спираха да стрелят по нас. Всички отломки от бомбата паднаха в двора ни. Не бяхме в състояние да излезем или да си приготвим нещо за ядене. Останахме в мазетата. Как мога да живея с азерите? Детето на сестра ми беше убито, много мои роднини също бяха убити", сподели Аида.

На 19 септември Азербайджан обяви, че е започнал, цитирам: "местни антитерористични дейности в Карабахския икономически район" . Действията са в отговор на смъртта на двама цивилни и четирима полицаи при инциденти с мини, за които се твърди, че са поставени от арменските въоръжени сили.

"Те обстрелваха домовете ни. Много хора бяха убити. Напуснахме цялото село и избягахме", разказа Борик.

Армения и Азербайджан са в дългогодишен спор за района на Нагорни Карабах от 1988 г. насам. Спорът завършва с война в началото на 90-те години на миналия век, приключила с прекратяване на огъня през 1994 г. Съгласно указ на титулярния ръководител на Нагорни Карабах републиката престава да съществува от 1 януари 2024 г.