50 здравни заведения трябва да обявят несъстоятелност, а медиците недоволстват от ниските си заплати

Ако мислите, че само у нас има проблем с липсата на медици и болници във фалити - лъжете се. Същите проблеми тормозят и здравната система в Германия. Лекари и здравни работници протестират под мотото "Спрете измирането на болниците".  От Германската асоциация на болниците обявиха, че 50 здравни заведения трябва да обявят несъстоятелност, а медиците недоволстват от ниските си заплати.

Основните причини за протеста на лекарите са финансови. В същността си проблемът в Германия е като този в България  - възможностите за лечение стават неограничени, а възможностите на системата да заплати това лечение са ограничени. Това ни разказва доктор Стоян Монев, лекар от университетската болница в Мюнстер.

Белоградчик е напът да остане без болница

 „Конкретно болниците имат недофинансиране, свързано с повишените разходи за отопление, електричество и заплати, които не са индексирани по съответния начин от диагностично свързаните групи. Диагностично свързана група е нещо като пътека, обясни лекарят. Д-р Монев допълва, че според системата в Германия се заплащат манипулациите, а не самото лечение.

„До такава степен успя да се изкриви системата, че вече в крайна сметка болниците са мотивирани да извършват голям брой манипулации. Заплащат се апаративните методи на медицината, тоест използването на уреди, а не се заплаща това, че пациентът се лекува. Това води до много големи проблеми тогава, когато пациентите имат нужда от лечение, което обаче не е свързано с непрекъснатото използване на уреди. Така се стига до едно хронично недофинансиране”, обяснява още българският лекар. Недофинансиране, което, на практика, фалира болниците. Според последните данни до 1 май тази година фалиралите болници са 8, а за цялата минала година те са 10.

„Очакваме фалитът тази година да е около три пъти по-голям. Всички болници под 200 легла няма как да оцелеят в тази система и ще бъдат или затворени, или купени и превърнати в друг вид лечебни заведения”, посочва д-р Монев. Пациентите усещат проблемите, пред които са изправени болницитe, най-вече в интензивните отделения. „Преди 4-5 години се въведе закон за минималния брой сестри за отделение. Между 2 и 3 интензивни легла се покриват с найлон и на тях пациенти не лежат, дори и да умират пред вратата на болницата. За съжаление, ситуацията наистина е такава”, твърди лекарят.

Търсят се лекари и медицински сестри за белодробната болница в Русе

Проблемите се съчетават и с многото напуснали специалисти в болниците след пандемията от COVID-19. Така повечето лечебни заведения не могат да обслужват всички налични легла в тях, което затваря кръга и води до по-ниски приходи. Здравният министър в Германия е готов с реформа, която да премахне диагностично свързаните групи. „Неговият план е вече да не се заплаща за тези извършени дейности, тоест болниците да нямат стимул да извършват много на брой операции, много на брой манипулации, а да се заплаща за това, че болниците имат леглата, които обслужват по принцип. Тоест стимулът за това да се извършват много манипулации да отпадне”, обяснява лекарят.

Повече гледайте във видеото.