Той разказа за срещата с Асен Василев и Николай Денков

Минималната работна заплата от 933 лв. е малка.Премиерът Денков и финансовият министър Василев  обещаха, че ще има реален ръст на доходите от поне 5/100. Има и някои добри новини по отношение на пенсионната система и държавното-обществено осигуряване. От 3 на 2 дни се намалява ангажираността на работодателите за изплащане на болничните. Но нямаше конкретика в числа, за да е ясно дали вървим към повишаване стандарта на живот. Това каза Атанас Кацарчев, главен икономист в КТ „Подкрепа“, в студиото на „Денят на живо“ по NOVA NEWS.

Планираната инфлация е около 4,8%, каза той. България е поела ангажимент да изравни жизненият стандарт с този в Европейския сили за определен период от време, въпросът е, обаче, за колко време, подчерта експертът.

„Това, което прави впечатление, че брутният вътрешен продукт е над 200 млрд. В същото време, относителният дял на приходите намалява, което също буди въпроса "Защо"? Би трябвало при равни други условия, ако брутният вътрешен продукт расте, относителния дял на приходите да се запазва към този брутен вътрешен продукт. Естествено, ако няма големи данъчни или други облекчения“, каза Кацарчев.

Скок на пенсиите с 10% от юли 2024 г., 933 лв. майчинство за втората година

Доходите трябва да изпреварват по-сериозно инфлацията, бе категоричен той. В ПВУ има критики по отношение на прага на бедност, подчерта експертът. Той изрази позиция, че правителството вероятно прави сондиране на мнение дали синдикатите са готови за протести, заради това са били поканени на среща.

По негови думи майчинството ще бъде от 933 лв., което е малко. Кацарчев каза, че в момента  държавната администрация е силно лимитирана по отношение на права.

Той обясни, че ще бъде въведен данък от 15 на 100 за международните компании. Ставката за ресторантьорите и хотелиерите ще бъде 20%, посочи специалистът.

В Деня на народните будители: Недоволство на работещите в сектор „Култура” (СНИМКИ)

Експертът заяви, че в сферата на културата ситуацията е „много зле. “Министър Василев каза, че ще плащат допълнителни пари срещу допълнителна работа“, подчерта той.

Териториалните планове трябва да се предоговорят, заяви синдикалистът. Приравняването на трудовите и гражданските договори е ощетяване на свободните професии, смята Кацарчев

Повече вижте във видеото.