Днес се очакват официални коментари за резултатите от партиите

Вторият по големина град в България - Пловдив, е спечелен от ГЕРБ и кандидатът им Костадин Димитров. Втори там остава Ивайло Старибратов от ПП-ДБ с разлика от 10%.
„Пловдивчани дадоха своя вот за развитието на града ни. Искам да кажа на тези, които не са отишли до урните, че и тях ги чувам”, каза Костадин Димитров.

Тепърва обаче ще трябва да се справи с разпокъсан общински съвет. "Аз съм сигурен, че прекрасният ни Пловдив заслужава подкрепа от всички политически сили, които желаят неговото развитие. Ще положим максимум усилия в това да имаме повече решени проблеми", добави той. 

Ивайло Старибратов заяви, че не може да прецени защо хората са предпочели следващите 4 години нещата да останат такива, каквито са в момента.

РАЗВРЪЗКАТА: Кои са новите кметове след балотажите (ОБНОВЯВА СЕ)

Балотажът във Варна също беше на "фотофиниш". Изключително оспорвана беше битката между досегашния кмет Иван Портних от ГЕРБ и кандидатът на ПП-ДБ Благомир Коцев.
„Искам да благодаря на нашите избиратели, че излязоха и дадоха своя вот. Варна се доказа като истински и свободен град”, подчерта Коцев.

След балотажа: 19 столични района отиват при ПП-ДБ и "Спаси София", 3 са за ГЕРБ-СДС

Ясни са резултатите и в Плевен - Валентин Христов от ГЕРБ води убедително пред Георг Спартански. „Проведох позитивна кампания. Сигнализирали сме за корпоративен вот на двата тура", каза Спартански.

„Би било срамота за мен като лекар, който работи в болница, хората там да не гласуват за мен, тогава как ще убедя останалите да гласуват за кандидатурата ми”, добави Валентин Христов.

Благоевград осъмна с възможност за нов кмет - Методи Байкушев, издигнат от "Продължаваме Промяната - Демократична България".
"В момента всички български градове се борят за инвеститори и се конкурират за инвеститори, ние знаем как да правим това, защото аз и моят екип идваме от частния сектор", посочи Байкушев. 

Последваха обвинения от опонента му - досегашния кмет на града. "Има обединение на икономически кръгове, които искат да превземат Община Благоевград и да я разпарчетосат", добави Илко Стоянов. 

ВСИЧКО ЗА КМЕТСКИТЕ ИЗБОРИ ЧЕТЕТЕ ТУК

Само със 149 гласа ГЕРБ успя да спечели и изборите в Смолян. Но с шарен общински съвет. "Предишните 12 години е бил шарен общинският съвет, но когато наистина предлагаш решения в полза на гражданите разчитаме на съвестта на всеки общински съветник", посочи Николай Мелемов.

Опонентът му обаче подозира нечестен резултат. А ако екипът му го докаже - ще сезира съда. "По-очерняща и мръсна кампания от страна на опонента не съм очаквал и не съм прекарвал. Проверете гласовете в ромските секции", заяви Стефан Сабрутев.

Нов-стар кмет и в Хасково. ГЕРБ ще управлява още един мандат, след като Станислав Дечев спечели втория тур, макар с по-ниска активност от първия. "Много трудно е да се активират по същия начин всички онези хора, които те подкрепят", сподели Дечев. 

Според вторият в класирането обаче - има причина гражданите да не излязат да гласуват. "Изигра голяма роля и първия тур, където видяхте, че имаше доста манипулиран вот. И голяма част от избирателите може би бяха разочаровани", посочи Николай Ставрев. 

БСП успя да спечели втори мандат в Русе. "Моят резултат е по-висок като проценти от резултата предния път. Така, че съм удовлетворен и на първи и на втори тур. Но това създава изключителна отговорност", каза Пенчо Милков. 

Според възможния победител във Видин има едно нещо, което обединява кметовете във всички градове. "Хората предпочитат, когато виждат, че има предпочитания за определен кандидат дори да не излязат да гласуват", каза Цветан Ценков, кандидат за кмет на града. 

Балотажът на местните избори ще остане с рекордно ниската избирателна активност.