„Искаме и Калин Стоянов да бъде уволнен", поясни той

Премиерът Николай Денков направи това, което зависи от него. Така депутатът от ПП-ДБ Явор Божанков коментира поисканата от министър-председателя оставка на зам.-министъра на МВР Стоян Темелакиев заради безредиците в София.

„След това, което се случи най-малкото, което човек трябва да направи, е да подаде оставка. Да започнем оттам -  Футболният съюз е независим, но предвид това, което се случи, оттам би трябвало първи да си подадат оставките. Припомням, че в тази изключително срамна нощ за българската история вътрешният министър е бил на културно мероприятие. Оперативно е ръководил зам.-министърът, който беше уволнен от Денков. Затова сега искаме и оставката на Калин Стоянов. Ще видим обаче как от ГЕРБ-СДС ще реагират, защото това ще е решение на мнозинството, което стои зад този кабинет”, обясни Божанков.

И допълни, че ПП-ДБ не толерират действията на агитките, но според тях причина за ескалацията на напрежението по време на протеста в София е станало МВР.

„Бяха бити невинни хора. Видяхме достатъчно клипове, на които се вижда как полицията унижава гражданите”, поясни той. 

Според него реакцията на ГЕРБ е била неприемлива. „Те атакуваха Васил Терзиев. Той е кмет само от 3 дни и е безумно да му се търси отговорност. Спортният министър пък няма никаква вина за безредиците”, обясни Божанков. По думите му Футболният съюз, в този му вид, днес е дете на ГЕРБ и ДПС.

Според него в момента за държавата най-важни са две теми – за бюджета и дерогацията на руски петрол. И допълни, че ще намерят разумен баланс България да стане абсолютно независима от „режима на Путин и същевременно пазарът на горива да бъде осигурен".

Целия разговор гледайте във видеото.