Задържаха 20-годишен, хвърлил камък по полицейски бус на протеста в София

Софийският градски съд остави за постоянно в ареста Стефан Шикеров. Той е обвинен за палежа на полицейски бус в деня на протеста пред Националния стадион.  Според прокуратурата в папките с доказателства има снимки от палежа. Няколко полицейски служители също са дали показания в тази посока, предаде БГНЕС. 

Държавното обвинение настоя, че има опасност да извърши престъпление, ако е на свобода. До този извод прокуратурата стига на база характера на младежа. Макар и неосъждан, той представлява личност с висока степен на обществена опасност.

Защитата твърди, че Шикеров няма да се укрие, тъй като има семейство, а и скоро очаква дете. Шикеров се оплака, че са го били полицаи и каза, че е несправедливо е обвинен. Оплака се, че не е бил прегледан от лекар. 

Футболният съюз свиква Изпълком за определяне дата за нов Конгрес

"Не съм хвърлил прашинка към този бус. Не знам как ме задържаха. В психиката ми ще остане това, което преживях в ареста. Бях притеснен за жена ми, исках успокоителни", разказа Шикеров пред съда.

Междувременно районният съд в София остави в ареста 20-годишен мъж за извършени хулигански действия и повреждане на чужда собственост по време на протест по повод футболен мач.

Емил Петрунов е обвинен, че на 16 ноември около 19,35 ч., пред сградата на посолството на Турция е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото. Той е хвърлил камък, с който счупил задно ляво стъкло на полицейски микробус. Деянието по своето съдържание се отличава с изключителна дързост. Той е обвинен и за това, че е повредил чужда движима вещ, която е държавна собственост.

„Решението според мен не е правилно, понеже няма никакви категорични доказателства той да е участвал в палежа на този бус. Просто, според мен, прокуратурата и съдът искат да се застраховат. Издирвали се видеозаписи, които, според мен, трудно ще бъдат открити, но нека да видим какво ще се случи. Според мен съдът прие, че е по-добре да го остави в ареста, да станат ясни данните от експертизите и чак тогава да се вземе окончателно решение. Иначе категорично няма никаква опасност нито да се укрие, нито да избяга. Вие го видяхте жена му ще роди всеки момент”, каза адвокатът Димитър Пенев.