Пораженията във Варна и Сарафово са сериозни

Плажната ивица в Сарафово бе залята от вода след бурята през уикенда. Част от ивицата е отнета, има камъни от буната, заведенията са наводнени. Това каза концесионерът Иван Панчев в ефира на "Твоят ден" по NOVA NEWS.

 

След бедствието през уикенда: Прогнозата на НИМХ за следващите дни

Това можеше да бъде предотвратено, ако имахме позволението да изградим пясъчни диги, но има забрана от август 2021 г. от Областната управа в Бургас, допълни той. Панчев поясни, че с дигата щетите са щели да бъдат значително по-малко, а пролетта тази дига е щяла да бъде разстелена по брега. Той посочи, че е редно да се разреши изграждането на диги, тъй като зимата тепърва започва.

След бурята: Концесионери по морето настояват да се разреши изграждането на диги

Варна и региона постепенно се връщат към нормалния ритъм на живот след силната буря, която връхлетя Североизточна България.

Въпреки това бедственото положение в града все още не е отменено. Поетапно се почистват улиците от падналите клони и дървета. Възстановява се и електричеството в засегнатите квартали.

Повечето пътища в региона вече са отворени за движение, а тази сутрин бедственото положение в община Аксаково беше отменено. Още от снощи пътят Варна - Добрич вече е отворен за движение на всички видове автомобили.

 „Постепенно обстановката се успокоява, но все още имаме доста работа с бурята, която премина над нашия град и в цялата област. Основно се занимаваме с отстраняване на паднали дървета и клони”, каза комисар Тихомир Тотев - директор на РДПБЗН – Варна. Той уточни, че през събота и неделя са реагирали на 219 сигнала.

„Най-тежко беше след „Баир Баши”, община Аксаково, в посока Любен Каравелово, Кичево, пътят за Добрич”, каза той.

Повече гледайте във видеото.