Това се случи с гласовете на 123 депутати

Народното събрание реши да създаде комисия за насилието на протеста срещу БФC в София. Това се случи с гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, БСП и ИТН. От ДПС гласуваха „против”, а от „Възраждане” се въздържаха. Мотивите на подкрепилите предложението са, че трябва да стане ясно какво се е случило на протеста и кой е виновен за това. Според тези, които се обявиха против, парламентът не е разследващ орган.

Пеевски: Ще поискаме всички бити полицаи да бъдат изслушани в НС

Комисията ще работи един месец, а за неин председател беше избран Атанас Атанасов от ПП-ДБ. Въпреки че от ДПС бяха против създаването на комисията, при прегласуване, подкрепиха нейния председател. Така по думите на Делян Пеевски и председател на комисията не може да бъде избран без участието на Движението.

Предложението за създаване на временната комисия разпали страстите в залата.

„Тъжната истина е, че в парламентарната ни история най-добрият начин да заметеш един скандал под килима е да му създадеш анкетна комисия. Кой, кога и защо е натискал министъра на вътрешните работи? Кой кадрува в това министерство и дали последните изстъпления не са пряк резултат от това кадруване”, попита Гроздан Караджов от  ИТН.

„Нашата парламентарна група гласува против тези два проекта на решение. Не защото толерира агресията, а защото имаме сериозните притеснения, че от законодателен орган се превръщаме в разследващ”, коментира Цвета Рангелова от „Възраждане”.

Борисов: Обществото има нужда да разбере кой вкара хората в тесните улички по време на протеста

И в този случай позициите на опозицията се разминаха. „Събитията от нощта на окървавения протест предизвикват много въпроси в българското общество и най-важният от тях е този за политическата и морална отговорност. И смятам, че българският народ има право да получи пълната информация за поръчителите, изпълнителите и съучастниците в този срамен акт”, подчерта Атанас Зафиров от БСП.

Според ДПС създаването на такава комисия е популизъм. „Според нас се избра абсолютно незаконна комисия, която заменя други органи. Разследване на какво – на хората си свършиха работата и овладяха максимално бързо този чудовищен вандализъм, който се случи в София. Има си инспекторат, има си прокуратура. Лицата, действали извън закона, трябва да си понесат отговорността, но по законовия ред. А не ние тук да си правим популизъм”, каза Делян Пеевски.

Подкрепа обаче беше дадена от ГЕРБ-СДС. „Обществото има нужда да разбере кой, защо и как разреши на агитки да провеждат мирен протест и кой вкара хората в тесните улички. Полицаите веднъж завинаги трябва да разберат, защото надали има началник, който да им каже да се държат по този начин – паднал човек не се рита”, категоричен е лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.