Планът е за следващата година

Столичната община публикува за обществено обсъждане план-сметката за почистване на общината за 2024 г. Краткият период за преглед, анализ и промени в изготвения от предишното ръководство на Общината вариант, повдига въпроси към начина на управление на процеса по чистотата в София, съобщават от Общината. Текущото състояние на Столичното предприятие за третиране на отпадъците (СПТО) показва, че близо 20 млн. лв. от отделените за почистващи дейности не са усвоени през настоящата година и стоят в сметката на Общината. Идентифицирани са множество несъответствия в дейностите и разходите, включени в план-сметката. От Общината поясняват, че ще бъде направен финансов и технически одит на дейността предприятието.

От 1 декември: Без стари коли в центъра на София

Основни акценти в предложението за 2024 г. включват: През 2024 г. се увеличава обемът на миенето на основните и вътрешно-квартални улици в София със 17%; 12 млн. лв. ще бъдат предоставени на районите за косене и почистване в междублоковите пространства, градинки и зелени площи в кварталите. Предвижда се да се запази таксата за битови отпадъци за гражданите

Общият размер на План-сметката за осигуряване на чистотата на територията на Столична община за 2024 г. е 285 млн. лв., което е увеличение с 19.8% спрямо настоящата година, или последната одобрена план-сметка от 2022г.

Терзиев: До 30 ноември ще намерим решение, за да се задвижи работата на Общинския съвет

През 2024 г. ще се запази таксата битови отпадъци за гражданите на 1,6 промила и 10 промила за бизнеса. За тези представители на бизнеса, които изберат да заплащат на база генериран отпадък, цената за контейнер от 1100 л ще бъде 1840 лв., а за контейнер от 3,5 м3 – съответно 11040 лв. годишно.

За бизнеса таксата за поддържането на чистотата на териториите за обществено ползване се намалява от 4.3 промила на 3.8 промила. Това ще доведе до общо намаляване на таксата за фирмите, избрали да заплащат такса за битови отпадъци на базата на предварително декларирано количество отпадъци, като срокът за приемане на декларации е до 30 ноември 2023 г.