Полетът е продължил над пет часа и руският външен министър вече е в Скопие

На път за Скопие самолетът с руския министър на външните работи Сергей Лавров е прелетял  над Турция и Гърция, но не над България, както се е предполагало, предаде агенция ТАСС. Тя се позовава на данни на специализирания сайт за проследяване на полети FlightAware. Полетът е продължил над пет часа, като Лавров вече е в Скопие за министерската среща на ОССЕ, предава кореспондент на ТАСС.

Захарова за забраната да лети над България: Опасна глупост на неграмотни чиновници

След искане от страна на Северна Македония бе дадено разрешение за прелитане на самолета на руския външен министър Сергей Лавров през българското въздушно пространство.

Лавров може да прелети над България за участие в заседание на ОССЕ, държави бойкотираха форума (ОБЗОР)

ТАСС предполага, че причината самолетът на Лавров да не премине през българското въздушно пространство е присъствието на говорителя на руското министерство на външните работи Мария Захарова, която е в санкционния списък съгласно действащото право на ЕС.

Блинкен напусна Скопие преди кацането на Лавров

В изявлението на МВнР изрично се казва: "Даденото разрешение се предоставя за участие в заседанието на Съвета на министрите на ОССЕ в Скопие на министъра на външните работи на РФ Сергей Лавров и попада под изключенията от прилагането на санкционния режим на ЕС спрямо него. Даденото разрешение не се отнася за членове на делегацията му, които също са санкционирани лица, съгласно действащото право на ЕС, което е изрично упоменато в нотата-отговор на българската страна".

Източник: Иво Тасев, БТА