Премиерът коментира скандалите около „Пирогов” и дерогацията

Необходимо е да изчакаме АДФИ и Прокуратурата да обявят становището си по казуса с болница „Пирогов”. Ако здравният министър Христо Хинков има основания, значи той е действал правилно и директорът на лечебното заведение трябва да понесе съответните санкции. Обратно – ако се окаже, че основанията, които са представени, не са подкрепени от проверяващите институции, значи проблемът е при министъра. Това каза премиерът Николай Денков за случващото се около най-голямата спешна болница у нас.

Казусът „Пирогов”: Директорът на болницата отхвърли обвиненията. Хинков обяви кога би подал оставка (ОБЗОР)

„Защо да освобождавам Хинков, без да знам какъв е резултатът. Ако се окаже, че той има основания, тогава трябва да бъде поздравен за това, че се грижи да бъдат опазени средствата, които се дават за лечение на болните. Ако се окаже, че е действано неправомерно, министърът значи си е свършил работата”, допълни Денков.

Подходът при проверките на лечебните заведения не трябва да е селективен, подчерта още министър-председателят. 

Относно дерогацията, премиерът поясни, че се радва, че аргументите и разумът са намерили място при дискусиите. „Това, което видяхме – опити да се стресира работата на „Лукойл” чрез дерогация за три дни със сигурност биха могли да стресират пазара на горива. И опитвахме да избегнем това през цялото време”, е позицията му. Денков поясни, че евентуална сделка за „Лукойл” няма да стресира пазара на горива в страната.

Борисов за дерогацията: ГЕРБ-СДС и ПП–ДБ внасяме междинен вариант, който удовлетворява и двете страни

На въпрос дали управляващото мнозинство е стабилизирано, той отговори: „Вече свикнах всеки ден да очаквам какво ли не. Гледаме си работата, вървим по управленската програма. Каквито проблеми има да решаваме, ги решаваме. Такъв е светът, в който живеем. Важното е да си свършим работата”, допълни премиерът.  

А коментар по горещата тема за "Пирогов" дойде и от председателя на парламента – Росен Желязков, според когото казус с лечебното заведение няма. „Вчера позицията на комисията беше ясна – тя е в подкрепа кадровите решения да минават през съгласуване при отчитане на ефективността и резултатите, значимостта.”

По думите му скандалът в болницата не е за сметка на коалиционната стабилност.