Френският президент запали първата свещ в ритуала за Ханука

Еманюел Макрон е подложен на критики от всички страни във Франция. Леви и десни политици се възмутиха от решението на президента да проведе религиозна церемония в Елисейския дворец. Във Франция разделението между държавата и църквата е считано за важен и основополагащ принцип. Лидерите на големите партии, много евродепутати, популярни кметове и областни управители разпространиха обръщения срещу действията на президента. Религиозната церемония се проведе в четвъртък, в една от историческите зали на президентската резиденция. Макрон запали първата от 8-те свещи в ритуал, с който се отбелязва началото на еврейския празник Ханука. Президентът отказа да приеме критиките.

Макрон: „Нотр дам” ще бъде възстановена в срок

Изобщо не съжалявам, страната понякога реагира прекомерно, само преди три седмици обсъждахме дали трябва да се включа в похода срещу антисемитизма, а сега сме в другата крайност, каза Макрон.

РЕКОРД: В Ню Йорк запалиха най-голямата менора в света (ВИДЕО)

„В четвъртък стана следното - посрещнах равини от цяла Европа, които ми връчиха награда за борбата на Франция срещу антисемитизма. В края запалих възпоменателна свещ, която идваше от Аушвиц, каквато е традицията, свързана с тази награда. Нека бъдем разумни. Присъстваха и хора от всички други религии, които лично поканих“, заяви френският президент