Коментар на проф. Миглена Темелкова и Любомир Тулев

Над 1 млрд. работни места ще претърпят трансформация в следващите седем години заради изкуствения интелект. Това заяви в студиото на „Твоят ден” по NOVA NEWS проф. Миглена Темелкова, ректор на Висшето училище по телекомуникации и пощи.

Как 3D технологията променя онлайн обучението

Експертът по киберсигурност Любомир Тулев заяви, че по-скоро ще се оптимизират дейностите, отколкото хората да бъдат изцяло заменени. „Изкуственият интелект, за добро или лошо, навлиза. Ние няма как да го спрем. Неговата добавена стойност е, че ще оптимизира страшно много процесите. Нашата роля в момента, в лицето на образованието у нас и по света, е да може да обучи хората, така че да управляват тези машини”, заяви Тулев. И допълни, че професиите на бъдещето ще бъдат поливалентни, т.е. хората ще са конкурентоспособни, когато могат да управляват повече от един процес.

Създадоха микроскопичен робот, който може да се движи вечно без батерии

Според Темелкова висшите училища трябва да се приспособяват към новата реалност в пазара на труда и да предлагат конкурентно образование.

А заведение в Пловдив вече използва активно новите технологии като част от клиентите там се обслужват от робот. Той може да изпълнява поръчките на до 4 маси едновременно. „Може да обслужва, да говори, помага на основния сервитьор”, коментира управителят на заведението.

Още по темата гледайте във видеото.