Украинските сили са изправени пред дълга, люта зима на фронтовата линия

Войната между Украйна и Русия не стихна и през тази година. Руски ракети продължават да валят над украинските градове. Още през януари руските сили превзеха украинския солен минен град Соледар след месеци брутални битки.

Преди първата годишнина от войната през февруари президентът на САЩ Джо Байдън се появи изненадващо на посещение в Киев. Той каза, че руският президент Владимир Путин е сгрешил относно ангажимента на Запада към Украйна, припомнят от Voice of America.

С любов към родината: Украинска художничка се завръща в Ирпин, за да помага във възстановяването на града

Украйна и Русия се обвиняваха за разрушаването на голям язовир край Херсон. До юни Украйна успя да си върне някои територии, но не успя да постигне голям пробив. „Западните доставки на оръжия бяха твърде малко и дойдоха твърде късно”, казва анализаторът Иън Бонд и допълва, че руснаците са имали много време да изградят своите минни полета и фиксирани укрепления, така че те всъщност вече са в много по-силна позиция.

Наемници от руската частна армия "Вагнер" вдигнаха бунт през юни. Путин обаче бързо сложи край на нашествието. Малко след това шефът на "Вагнер" Евгений Пригожин загина в самолетна катастрофа.

Зеленски постигна дипломатически пробив, тъй като през декември Европейският съюз се съгласи да започне официални преговори за присъединяването на Украйна към ЕС. Преговорният процес няма да е лесен. „Украйна винаги ще бъде част от нашия общ европейски дом. Бъдещето на Украйна виси на косъм”, казва анализаторът Олга Токарюк.

Да напуснеш Русия: Художникът, който си тръгна заради политиката на правителството (ВИДЕО)

Ако Украйна се провали във военен план, всички преговори за членство в ЕС стават безполезни. Това обаче няма да е просто поражение за Украйна. Това ще бъде поражение на Европейския съюз и по-широкия Запад, които се ангажираха да подкрепят Украйна толкова дълго, колкото е необходимо, пишат още от Voice of America

Украинските сили са изправени пред дълга, люта зима на фронтовата линия. Най-голямото безпокойство на Украйна за следващата година е умората на Запада, тъй като Президентските избори в САЩ се задават в края на 2024 г.

Хенри Риджуел, VOA News, Лондон.

Източник: Voice of America/dariknews