Политическата обстановка у нас коментират Цветанка Андреева и Светослав Малинов

Съставът на настоящия Министерски съвет ще бъде ревизиран, а ГЕРБ имат право на смяна на министри, тъй като ще носят отговорност. Това заяви в ефира на предаването "Твоят ден" по NOVA NEWS политологът Цветанка Андреева.

Колегата ѝ Светослав Малинов смята, че „няма да си отидат тези, които заслужават, а тези, за които се договорят и понякога са неудобни“. Той е оптимист, че управниците ще се справят с предизвикателствата, а „опозицията вече е безпомощна“.

Иван Демерджиев: Приемането на 6000 мигранти в България е реална цифра

Андреева е на мнение, че президентът Румен Радев ще продължи да критикува властта и да оспорва евроатлантическото мнозинство. По думите ѝ, точно заради това той е консолидиращ фактор за управляващото мнозинство. Малинов смята, че Радев се е „озлобил срещу мнозинството“ и ще продължи с тази политика.

Политологът смята, че коалиционно споразумение не е полезно и няма да се случи. „Ако ротацията се осъществи успешно, вече ще има коалиционно споразумение, което може да бъде и разписано“, допълни Малинов.

Новата политическа година: Ще има ли рокади в МС при ротацията на премиерите

Андреева посочи, че ДПС няма да искат министерски постове. „За тях е добре да са факторът, който държи мнозинството и на който се крепи евроатлантическата коалиция“, смята политологът.

Повече от разговора гледайте във видеото.