"Заплахата е реална за всички в Европа, затова трябва да споделим тежестта", заяви финансовият министър

Германия иска от големите европейски държави да правят повече, за да помогнат на Украйна. Това каза финансовият министър Кристиан Линднер на конгрес на неговата партия в Щутгарт. Според министъра не е приемливо "другите силни европейски страни" да осигуряват по-малко помощ, отколкото Германия.

През ноември канцлерът Олаф Шолц обяви, че управляващата коалиция се е договорила Германия да удвои военната помощ за Украйна. Откакто Русия нападна съседната страна, най-голяма част от въоръжението, изпратено на украинците, дойде от Съединените щати. Експерти казват, че след 3 десетилетия на силно орязани разходи за отбрана, повечето европейски страни нямат оръжие и производствен капацитет, за да окажат значителна помощ.

„Темата на NOVA”: „Когато миналото поостане” (ВИДЕО)

“Заплахата е реална за всички в Европа, затова трябва да споделим тежестта. Не може Германия да прави повече за Украйна, а останалите силни европейски страни по-малко. Сега е момента, в който Европейския съюз, като общност обединена от ценности, да се сплоти в трудните времена”, заяви Кристиан Линднер, финансов министър на Германия.