"България категорично е в Шенген", заяви Милен Керемедчиев

„Правителството сгреши със съгласието си страната ни да бъде приета частично в Шенген – по въздух и по вода. Държавата предаде интереса на бизнеса и се съгласи бизнесът да продължава да губи, а това значи че губят всички български граждани. Ние още не сме в ЕС. Не сме в ЕС докато не сме във всички сфери и във всички договори. Съюзът е основан на свободното движение. Това значи да може твоят бизнес, твоите предприемачи да работят и да продават в страните от общонстта. Редица транспортни компании започват да регистрират своите фирми на запад”. Това заяви евродепутатът Ангел Джамбазки в предаването „Челюсти” по NOVA NEWS.

Емил Радев: Румъния оказва натиск върху Австрия заради Шенген, блокира двама офицери за ротацията в НАТО

„Приемането на България по въздух беше измиване на ръцете и неприемане в Шенген”, каза Джамбазки. Той акцентира, че в замяна на този прием Австрия е поискала сериозни проверки на границата на България и Румъния. „България не влезе в Шенген”, категоричен е той.

2% от молбите за убежище в ЕС миналата година са подадени в България

Според бившия зам.-външен министър Милен Керемедчиев ние категорично сме в Шенген. „Няма нещо като частичен Шенген”, заяви той и поясни, че етап едно е влизането по въздух и вода. „Единствената критика е липса на конкретна дата за влизане и по сухопътни граници в това пространство”, допълни Керемедчиев.
Той смята, че е погрешно да се оказва натиск върху австрийския бизнес, защото 40% от хранителните продукти на техните граждани минават през България. 

След приемането ни в Шенген: Как децата ще пътуват извън България