Това сочат данните на „Евростат”

Общата годишна инфлация в еврозоната отново тръгва надолу през първия месец на годината, достигайки ниво от 2,8%. Това е с 0,1 процентни пункта по-малко спрямо декември 2023 г. и се доближава все повече до целта на Европейската централна банка (ЕЦБ) от 2%. Това показват предварителните данни на европейската статистическа служба „Евростат”.

Базисната инфлация, която изключва волатилни елементи като храни и енергоносители, също се забавя. Тя достига ниво от 3,3% през януари, намалявайки отново с 0,1 процентни пункта спрямо декември. Така тя все повече се доближава до нивото на общата инфлация.

Кабинетът дава примери, че в страните, приели еврото, няма шокова инфлация

Преглед на отделните компоненти на инфлацията показва, че най-голям ръст отново отчитат цените на храните, алкохола и тютюневите изделия, макар и да се забавя – 5,7% спрямо 6,1% през декември.

На второ място по ръст са услугите, които поскъпват с 4,0%, оставайки без промяна спрямо нивото от предишния месец. Ръстът на неенергийните индустриални стоки също се забавя - до 2,0% спрямо 2,5% месец по-рано.

За разлика от 2022 г., когато енергоизточниците бяха основна причина за ускоряването на потребителските цени и достигането на рекордна инфлация, през януари цените им продължават да намаляват – с 6,3% спрямо 6,7% през декември.

На месечна база еврозоната отчита дефлация от 0,4%.