Той обърна внимание на подкрепата на България за Украйна и важността на страната ни

"Оптимист съм, че България може да стане пълноправен член на Шенген до края на 2024 година. Наистина съм много горд от това, което страната постигна и ще направя всичко, което зависи от мен." Това заяви министър-председателят на Нидерландия Марк Рюте в отговор на въпрос по повод пълноправното членство на страната ни в Шенген. Рюте даде съвместен брифинг с българския си колега Николай Денков, който е на посещение в Хага. Там е и министърът на отбраната Тодор Тагарев.

По темата за приемането на България в еврозоната Рюте изрази оптимизъм, но подчерта, че страната ни трябва да покрие критериите и той ще се съобрази с решението на ЕК по темата.

Премиерът ще разговаря с нидерландския си колега Марк Рюте

Двамата премиери обсъждат въпроси от двустранен интерес и от европейския дневен ред, включително теми, свързани със сигурността в Европейския съюз. 

Рюте благодари на Денков за посещението и каза, че е уверен, че отношенията между двете държави стават все по-добри. Вносът на български продукти в Нидерландия е на стойност 1,5 милиарда евро. Двете държави работят заедно на ниво ЕС и НАТО, подчерта Рюте.

Той обърна внимание на подкрепата на България за Украйна и важността на страната ни като източен фланг на НАТО. Нидерландският премиер коментира и постигнатото от страната ни по отношение на охраната на въздушното пространство - т. нар. air policing.

„България има много силна подкрепа от Нидерландия в частност, но и от много държави – Испания, Германия. Важно беше подкрепата от Нидерландия да приключи като казус след промените, които направихме в Конституцията и правосъдната система. Всичко това помогна да ни кажат „Ние затваряме това досие”, за да направи България крачка напред.” Това заяви българският премиер Николай Денков пред журналисти след срещата си с нидерландския министър-председател Марк Рюте.

„Това, което днес добави Рюте, е, че продължават да ни подкрепят безалтернативно. Той добави също, че ще работи по темата и с други страни, очевидно имайки предвид Австрия”, изтъкна Денков.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase