Темата предизвика спор в студиото на "Челюсти"

Трябва ли България да развива нови ядрени мощности? Темата коментираха енергийният експерт Иван Хиновски и бившият екоминистър Борислав Сандов в студиото на „Челюсти“ по NOVA NEWS.

Сандов посочи, че ядрената енергетика никога не е била обявявана за зелена. Той смята, че става дума за нисководородна енергетика. „Няма нещо, което да е зелено, и да произвежда най-опасния отпадък“, поясни бившият екоминистър. 

България и САЩ подписаха споразумение за сътрудничество в сферата на ядрената енергетика

Хиновски каза, че Европейският парламент готви директива за финансиране на ядрени мощности. Той посочи, че зелената енергия също генерира отпадъци.

Хиновски твърди, че в доклад от ядрен конгрес в Лондон е обяснено, че всички екологични организации подкрепят ядрената енергетика. Сандов отвърна, че тази информация не е вярна.

Енергийният експерт обясни, че много държави в Европа ще изграждат ядрени мощности, а Сандов заяви, че редица държави, с референдум, са забранили такива действия.

Хиновски е на мнение, че България е загубила много със зелената сделка“. Бившият екоминистър пък посочи, че България отдавна не е енергиен център на Балканите.

Повече от разговора гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase