Какви са отраженията върху здравето на хората, стъпили в Космоса

Учени установиха, че астронавтите страдат от главоболие в Космоса, макар и преди това на земята да не са имали такива проблеми, съобщи „Ройтерс”. В изследване са включени 24 астронавти от американската, европейската и японската космическа агенция, работили на Международната космическа станция (МКС) до 26 седмици. Само двама от тях не са страдали от главоболие в Космоса. Процентът е много по-голям от очаквания от специалистите. 

Някои от главоболията са приличали на мигрена, други са били тензионни (причинени от напрежение). Те са били характерни не само за първите седмици в Космоса, когато тялото се адаптира към микрогравитацията. През първоначалния период са били по-чести мигрените, а по-късно - тензионните главоболия, установиха учените от Медицинския център към Университета в Лайден.

Астронавтите от третата частна космическа мисия се завърнаха на Земята (ВИДЕО)

"През първата седмица тялото трябва да се адаптира към липсата на гравитация, известна като синдром на космическа адаптация. Този феномен е подобен на неразположението при пътуване и може да причини гадене, повръщане, замайване и главоболие", казва Ван Остерхаут от екипа. "По-късно главоболие може да е резултат от увеличаването на вътречерепното налягане. Заради микрогравитацията се натрупва повече течност в горната част на тялото и главата, което води до по-високо налягане в черепа", обясняват учените.

Мигрените, изпитвани на Земята, често са пулсиращи, с продължителност от четири до седем часа, придружени от симптоми като гадене, повръщане, свръхчувствителност към светлина и шум. Тензионните главоболия обикновено са с по-тъпа болка в цялата глава, без другите симптоми. 

Астронавтите - 23 мъже и една жена, са съобщили общо за 378 главоболия в рамките на 3596 дни в орбита. Никой от тях не е съобщил за главоболие след връщането на Земята. 

Други описани ефекти от полетите в Космоса са атрофия на костите и мускулите, промени в мозъка, сърдечносъдовата и имунната система, проблеми с вестибуларния апарат и очите. Има опасения и за риск от рак заради продължителното излагане на радиация. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: БТА, Христина Терзиева