Свилена Димитрова и Ростислав Петров за мерките, които трябва да предприеме държавата

Изтичането на данни е от голямо значение, както за тези, които са длъжни да ги съхраняват, така и за лицата, чиито данни са изтекли. Към този момент няма членове на Българската болнична асоциация, които са били обект на атака. Това, че има лечебни заведения, обект на хакерска атака, е сигнал за известна уязвимост. Това коментира в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS Свилена Димитрова, адвокат и председател на Българска болнична асоциация.

Хакерска атака срещу няколко болници - сигурна ли е електронната здравна система

Тя добави, че асоциацията ще даде свое становище по отношение на улеснения достъп по електронното здравно досие.

„Каквито и да са конкретните ни съображения за резервираност, считам, че има основания за такива. В дългосрочен план не може да избягаме от дигитализацията. Тя ще бъде това, което ще способства за нашия растеж. Ние се вълнуваме най-много каква ще е политиката на България по въвеждането на мерките за киберсигурност. Касае се за редица такива, които трябва да бъдат взети от лечебните заведения, за да могат те да достигнат високи нива на пазенето на данни”, добави Димитрова. Според нея болниците са достатъчно притиснати финансово, за да отделят ресурс за киберсигурност. "Трябва да има целенасочена държавна политика за това", уточни Свилена Димитрова.

Според Ростислав Петров, председател на Българската асоциация на сертифицираните етични хакери, колкото повече се дигитализираме, толкова повече хакерските атаки става неизбежни. Той добави, че когато гражданин или фирма стане жертва на кибератака с искане за отплата в замяна на ключ, не трябва да плаща. Причината - няма кой да гарантира връщането на ключа и отключването на данните. „По този начин продължават да се спонсорират киберпрестъпниците”, смята Петров.

Той уточни, че откраднатите данни не може да бъдат използвани от хакерите, те остават заключени и за човека, обект на атака. „Когато едно устройство е заразено с такъв вирус, файловете в него са променили имената си и са придобили странен вид. Те няма как да се отворят. Трябва да се внимава със свалянето на файлове и прикачените такива”, добави той.

Целия разговор гледайте видео.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase