Това е класически терористичен акт, добави той

В петък вечерта четирима въоръжени мъже нахлуха в зала в Красногорск, северно предградие на Москва, и започнаха да стрелят по зрителите на рок концерт преди началото му. Нападателите подпалват и пожар, който обхваща залата и довежда до срутване на покрива.

След терористичната атака в Москва: Защо властите пренебрегнаха риска

Русия повдигна обвинения в тероризъм на четирима мъже, които според нея са извършителите на терористичния акт, отнел живота на най-малко 137 души.

Съдът остави в ареста обвинените за атентата в Москва

Това е класически атентат, извършен от терористи, които на езика на международната сигурност се наричат „самотни вълци”. Това са лица, извървели пълния цикъл на процеса по радикализация, възприемайки идея, възоснова на които са взели решение да извършат политическо мотивирано насилие – тероризъм. Това коментира в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS доц. Искрен Иванов, експерт по международна сигурност и управление на конфликти.

Според него този терористичен атентат е можело да бъде избегнат, ако руските власти са се вслушали в предупрежденията на специалните служби на САЩ и Великобритания. „Те предупредиха Москва, че такъв атентат предстои. Предвид случващото се в Украйна, Русия реши да не се вслуша в тези предупреждения, което доведе до толкова много жертви”, уточни той.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase