За повода Столичната община е подготвила разнообразна програма със събития

Днес се навършват 145 години от обявяването на София за столица на България. За повода Столичната община е подготвила разнообразна програма със събития, посветени на историческата годишнина. Изявите включваха концерт на Софийския духов оркестър и няколко изложби. Вход свободенб е обявен за посетителите на Софийска градска художествена галерия и Регионалния исторически музей. 

На 3 април (22 март по стар стил) 1879 година Учредителното събрание в старопрестолния Велико Търново избира за столица на Княжество България град София. Предложението е на проф. Марин Дринов – историк, учен и държавник. 

Защо столицата ни се нарича София

Мотивите му са географското разположение на града и потенциалът за икономически растеж. Предложението е подкрепено от депутата Драган Цанков, който по време на дебатите в Учредителното събрание, казва: „Ние имаме две столици - Търново - историческа, и София - правителствена. Затова аз предлагам и занапред София да си остане за резиденцията на княза, а в Търново да става коронацията на княза”. Когато София става столица, в града има 11 694 жители, 2 училища, 10 хана, 120 дюкяна и 3306 къщи. Според първото официално преброяване на столичани през 1880 г. жителите на София са 20 856.

Гербът на София е одобрен на 29 март 1900 г. от Софийското градско общинско управление, който е по проект на художника Харалампи Тачев. Създаден е по повод участието на България в Световното изложение в Париж. През 1900 г. на 24 април с Указ 115 на княз Фердинанд  е утвърден, а през 1911 г. е добавен девизът на столицата „Расте, но не старее“.

Създателят на проекта „Машина на времето“ Ясен Събев събира стари и нови снимки на столицата и прави паралели. Той споделя, че обича града си и винаги му е интересно да се върне към миналото.

Историкът Тодор Чобанов разказа, че там, където днес се намира Орлов мост е бил края на града, а след него са започвали нивите и лозята.

Репортер: Алис Дамянова

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase