Според него е нужен постоянен мониторинг върху терористичните заплахи на територията на страната

В България е открит тайник с оръжия, които е трябвало да бъдат използвани за нападения срещу еврейски религиозни сгради в Германия. Това съобщи германският вестник „Шпигел”. От Министерство на вътрешните работи потвърдиха за NOVA, че има такъв случай.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

"Шпигел": Тайник с оръжия на "Хамас" е открит в България

„Няма краткосрочна заплаха за националната сигурност на България. Има опасност от съществуването на спящи клетки на „Хамас” на българска територия. Ние не знаем какви лица преминават през територията на страната. Не знаем и какъв точно е произходът на тези оръжия. Нямаме ясна информация по какъв начин са попаднали, кой ги е оставил. Има прекалено много неизвестни. Определяно трябва страната и секторът за сигурност да засили усилията си в посока на това да се установи има ли спящи клетки на „Хамас”. Ние имаме добри контакти с партньорските служби, но тази заплаха е неконвенционална и затова трябва постоянен мониторинг върху терористичните заплахи на територията на страната”. Това коментира в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS експертът по международна сигурност доц. Искрен Иванов.

Тайник с оръжия на „Хамас” в България: Има ли риск за националната ни сигурност

По думите му България е един много удобен вход терористичните мрежи и организации да прехвърлят терористи, самотни вълци или цели групи от терористи за Западна Европа. „От една страна, поради причината, че граничният контрол е отслабен, от друга - тъй като сме външна граница на ЕС. Голяма група от този поток тръгва от Сирия минава през Турция, по-лесно е да мине през България. Тревожно е, че тези терористични мрежи използват България за това да съхраняват логистиката си. Както и да го погледнем, откритията, които бяха направени, свидетелстват, че на територията на страната има, макар и остаряла, логистика. Все още няма ясна информация за това чие притежание е. Проблемът е да се установи дали има спящи клетки в България на „Хамас”, добави Иванов.

Според него трябва да се отговори ясно на въпроса дали има процеси на радикализация в България, които засягат пряко определени малцинства. Иванов посочи, че усилията да се предотврати такъв трафик на оръжия към Европа трябва да бъдат общи, заедно с европейските партньори, за пълноценното присъединяване на страната ни в Шенген. „Такъв тип открития дават повод за това да има съмнение в способностите на България да гарантира сигурността на границите си”, каза още той.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase