Лидерите заявиха готовност да продължат да помагат на Украйна

Финансовите лидери на групата Г-7 заявиха, че рисковете пред световната икономика са „по-балансирани” на фона на скорошните множество сътресения. В същото време инфлацията намалява, но въпреки това „перспективите за икономическия растеж остават под историческите средни стойности”, съобщава „Ройтерс”.

„Централните банки остават силно ангажирани с постигането на ценова стабилност и ще продължат да калибрират политиките си в зависимост от данните. Ценовата и финансовата стабилност са предпоставки за устойчив и балансиран растеж", се посочва в съвместното изявление на финансовите министри и централни банкери на страните от Г-7.

ЕЦБ може да намали лихвите повече от три пъти

Групата обаче отбеляза, че има значителни геополитически рискове пред растежните перспективи, идващи главно от войната на Русия в Украйна и конфликта в Близкия изток. Това може да засегне търговията, веригите на доставки и цените на суровините. Акцентирането върху финансовата стабилност е от първостепенно значение, за да се гарантира функционирането на финансовата система предвид заплахите за световната икономика, се казва още в изявлението.

Финансовите лидери на Г-7 също така потвърдиха тяхната позиция, че прекалена волатилност на обменните валутни курсове е нежелателна.

Те заявиха, че са силно ангажирани да помогнат на Украйна да посрещне спешните краткосрочни нужди от финансиране, докато се бори срещу руската инвазия, включително използването на извънредни приходи, произтичащи от замразените руски активи.

„Ние потвърждаваме решимостта си да гарантираме, че Русия ще плати за щетите, които е причинила на Украйна. Суверенните активи на Москва в нашите юрисдикции ще останат блокирани дотогава, в съответствие с нашите съответни правни системи", казаха още те. Изявлението не включва конкретен план за активите.

Кризата в Близкия изток също беше спомената, като финансовите лидери на Г-7 обещаха да осигурят „тясна координация на всякакви бъдещи мерки за намаляване на способността на Иран да придобива, произвежда или трансферира оръжия".

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase