Текат мащабни възстановителни дейности за запазването на „Гаризенда” и „Асинели”

Наклонените кули „Гаризенда” и „Асинели” са символи на Болоня. Миналата есен обаче учените бяха обезпокоени: в 48-метровата „Гаризенда” са открити нови пукнатини в зидарията и необичайно люлеене. Градската управа отцепи района около кулите. Оттогава историци и строителни експерти правят всичко възможно, за да спасят средновековната кула. 97-метровата „Торе Азинели” също е силно наклонена.

За да гарантира, че кулите няма да паднат, Градският съвет дори е върнал от пенсия 70-годишната инженерка Рафаела Бруни. Експерт по двете кули, тя оглавява Комитета по реставрация. Заедно с колегата си Филипо Форлани, Бруни се отправя към строителната площадка. Знае, че има две основни причини, поради които кулата потъва.

„Тя страда от заболяване, което има от самото си раждане. Толкова е лошо, че 100 години след началото на строежа, когато е достигнала височина от 60 м, 12 от тях е трябвало да бъдат свалени, защото вече е започнала да се накланя. Оттогава селенитовата ѝ основа, която поддържа кулата, тежаща 4000 тона, продължава да се руши”, обяснява Бруни.

Безплатен градски транспорт: Защо жители на Монпелие са недоволни от новата мярка

Районът около кулите е отцепен. Разположени са огромни контейнери в центъра на стария град. Те се придържат от бетонни колони. Предстои да се добавят стоманени мрежи, за да се защитят църквата и по-голямата кула. Историческият център на града се е превърнал в постоянна строителна площадка.

Доскоро „Гаризенда” е била наклонена на изток, но това се променя през май 2023 г. Изведнъж махалото показало, че тя се накланя и на северозапад. Никой не знае защо.

На върха на кулата има и акустични и оптични сензори, както и GPS система. Вероятно това е най-наблюдаваният паметник в Италия. Очаква се планираните укрепителни и ремонтни дейности да струват 20 млн. евро и да продължат едно десетилетие, за да може кулата да остане на мястото си и през следващите 900 години.

Още по темата гледайте във видеото. То е част от от поредицата „Европа в 15 минути“ на „Дойче веле“, която се излъчва всяка неделя от 16.00 ч. и във вторник от 12.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase