Той премахва случайните грешки, добави народният предтсвител

НЗОК е сключила договори със значителна част от болниците в страната. Във всеки един момент се хоспитализират множество пациенти и няма как контролът да се случва в реално време. Той може да съществува след сигнал или да се прави избирателно, трябва да бъде съобразен с ресурсните възможности на Касата. Това коментира в ефира на предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS депутатът от ПП-ДБ д-р Александър Симидчиев по повод случая с фиктивна операция на жена в Бургас, за който NOVA разказа.

Епикриза без интервенция: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Симидчиев уточни, че един от успешните проекти на досегашното ръководство на НЗОК е бил превантивният контрол. "На ниво въвеждане на данни в системата, когато те са попълнени по неподходящ начин, тя да сигнализира, за да не стига до фалшификации и неточности. Част от проблемите са заради умишлени нарушения. Някои такива трябва да бъдат криминализирани. Превантивният контрол прави така, че случайните грешки да бъдат премахнати и да остават само умишлените. Срещу тях има правозащитни органи”, каза народният представител.

Той добави, че всеки пациент има правото и възможността да инсталира приложение на телефона си, което се казва "Електронно здраве". „Когато приложението се активира, в него има всички изписани рецепти, хоспитализации, прегледи, направления, изследвания”, уточни Симидчиев.

Парламентът освободи директора на НЗОК

По думите му освобождаването на директора на НЗОК е било "поредна стъпка към пълноценното овладяване на цялото здравеопазване от една група политически сили".

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase