Той коментира, че нападките срещу него са станали твърде лични

Седмица, след като се закле, служебният кабинет се събра за второто си редовно заседание. Големият въпрос беше ще седнат ли на масата в Министерския съвет предложените за смяна от премиера министри. И Кирил Вътев, и Стефан Димитров дойдоха. А след края на заседанието дойде и първият коментар на външния министър след поисканата смяна.
Стефан Димитров беше категоричен, остава на поста си. Ще си тръгне само след указ на държавния глава или по лични причини. Според него причина за създалите се проблеми е лоша комуникация.

А днес имало и първо стъпки за връщане на диалога с Димитър Главчев. „На четири очи си казахме няколко думи с премиера. Продължаваме да работим заедно. Още веднъж казвам - до указ за освобождаването или по моя преценка или обща преценка, че не можем да работим повече заедно”,  Това коментира пред журналисти служебният външен министър Стефан Димитров. И допълни: "Аз съм дипломат, а не политик и няма да участвам в предизборни кампании".

Първа рокада: Главчев иска Даниел Митов да оглави МВнР

„Досега мълчах по определени причини, за спазване на коректност и за да не нагнетявам напрежението. Аз не съм политик, аз съм дипломат. Аз съм за случаите, в които трябва да се намира решение при възможно най-добрия начин. Очевидно са се получили някакви недоразумения в комуникацията между мен и премиера. Телефонът на един посланик е 24 часа включен, аз разполагам с три телефона, тоест, това за мен не е проблем, въпросът е в комуникацията между нас”, посочи той.

Митов се отказа от кандидатурата си за служебен външен министър

Димитров коментира, че нападките срещу него са станали твърде лични и са надхвърлили границата на нормалното. „Аз не участвам в предизборни кампании, няма и да участвам. Цял живот съм бил в поприще, което няма нищо общо”, уточни той. Министърът е категоричен, че няма смекчаване на българската позиция по отношение на Украйна или конфликта между Израел и Иран.

И отрече да има пряка комуникация с президента, извън нормалното. "Комуникация с президента Румен Радев има всеки външен министър. По всички теми аз комуникирам като външен министър, а не като Стефан Димитров - с администрацията на президента. Лични разговори по конкретиката на случилото се не съм имал", подчерта той. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase