Гласуването е в 3480 секции в страната

Република Северна Македония избира президент. Кандидатите са седем. Основните фаворити са настоящият президент Стево Пендаровски, издигнат от социалдемократите на Димитър Ковачевски, и Гордана Силяновска, която е кандидат на ВМРО-ДПМНЕ. 

В битката се включи и външният министър на Северна Македония Буяр Османи, номиниран от най-голямата албанска партия – Демократичен съюз за интеграция. Повече от един милион и 800 хиляди души имат право на глас. Ако нито един от кандидатите не спечели 51%, първите двама отиват на балотаж. Основната тема в кампанията беше вписването на българите в македонската конституция като условие страната да продължи преговорите за влизане в Европейския съюз.

Премиерът и кабинетът на Северна Македония подадоха оставка

„Мисля, че тези избори са наистина важни и че хората трябва да разберат, че пътят на Македония е пътят към Европейския съюз, но и че Македония си е Македония”, каза Аце Димитриевски - жител на Скопие.

Жителката на Скопие Магдален Завазновска очаква честен и демократичен вот и победа на по-добрия. „И се надявам, че двамата най-качествени кандидати ще отидат на втори тур”, каза Завазновска.

Пожар в Универсалната зала в Скопие, която е копие на изгорелия Софийски цирк

„Очакваме промени, само промени, и то към по-добро. Това досега не струваше нищо”, обясни Владо Цветкович от Скопие.

Право на глас на днешните избори в  РСМ имат 1 814 317 избиратели. Гласуването е в 3480 секции в страната.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase