Идеята е всяко дете да получава толкова храна, колкото може да изяде

Как в Унгария организират училищното хранене, така че да има възможно най-малко разхищение на храна? В началното училище в град Шандорфалва нито едно дете не се прибира гладно у дома. Учениците могат да избират от различни ястия и да получат толкова, колкото искат. Единственото условие е всичко в чинията да се изяде. Това е намалило количеството на изхвърлената храна в училище с една пета, а децата са станали по независими.

„Винаги поставяме информационно табло, на което е показано колко храна е останала от предишния ден. На него е означено не само количеството, но и колко деца могат да се нахранят с него. Повишаването на осведомеността за устойчивото развитие също е много важно за нас", казва директорът на училището Агнес Сабо Арани.

Насекоми в храната: Кои са позволените за консумация буболечки и полезни ли са те (ВИДЕО)

Досега такива бюфети са въведени в 40 училища в Унгария. Като цяло обаче на столовите не им е лесно: има строги правила, когато става въпрос за съставки, като например съдържанието на сол и захар в храната. Здравословните столови са и по-скъпи. В Унгария цените на хранителните продукти са се повишили драстично след началото на войната в Украйна - с почти 26% през 2023 г. Заради това е още по-важно по-малко храна да се озовава в кошчето за боклук.

Още по темата гледайте във видеото. То е част от от поредицата „Европа в 15 минути“ на „Дойче веле“, която се излъчва всяка неделя от 16.00 ч. и във вторник от 12.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase