Вижте историите на мигранти, които след години получават своите паспорти

В съвремието германското гражданство означава да живееш в безопасност и на свобода, да изследваш идентичността си или да преоткриеш семейната си история.

Мелиса Каракуш се чувства като у дома си в Берлин. Родена в Германия от родители турци, тя израства с два езика от две култури. Но когато официално трябва да избере своето гражданство като тийнейджър, е изправена пред дилема. Като дете Мелиса има турско гражданство, а след това трябва да избере само едно. „Ако си германец или те възприемат като германец е предимство”, казва тя, но споделя, че с времето това се е променило.

Мелиса е част от поколение, което сега възприема своите смесени идентичности. Тя ръководи дизайнерска агенция, фокусирана върху проблемите около разнообразието, и издава списание, изследващо германско-турската култура.

Преследвани от режима: Турци търсят убежище в Германия (ВИДЕО)

Според Мелиса бизнесът, с който се занимава, е възникнал поради нужда от нещо подобно. Почти 1/3 от населението в страната, е родено без германско гражданство. Мнозинството от хората са от Турция, наети като временни работници, за да облекчат недостига на работна ръка. Сега те съставляват най-голямата група в Германия. За мнозина е облекчение скорошното преразглеждане на закона, което улеснява пътя към германско гражданство.

Промяната ще направи възможно двойното гражданство за много повече хора. „Мисленето, че трябва да избереш едно над друго, е погрешна стратегия. Може да е само предимство да имаш друг паспорт, друга култура или друг език”, смята Мелиса и допълва, че това не трябва да е нещо, което се възприема като борба или конфликт.

Великобритания търси държави, в които да депортира мигранти

През 2022 г. броят на хората, получили германско гражданство, достига нови върхове. Много от тях пристигат през 2015 г., след като в родината им избухва гражданска война.

Почти 10 години след пристигането си в Германия като бежанец, Мьозер Хатаб вече е германски гражданин. „Получавайки паспорт, имам чувството, че най-накрая съм се установил в страната”, казва мъжът. Той бяга от страната си на 21 г. заедно с по-големия си брат. Учи немски и започва да свири на пиано.

ЕС отпуска 1 млрд. евро помощ на Ливан за спряване с миграцията

„Вярвам, че новодошлите в Германия имат различна и уникална гледна точка за страната и нейните структури. Те могат да погледнат на Германия със свежи очи – да видят какво не работи, какво може да се подобри”, убеден е Мьозер. Продуктов дизайнер на пълен работен ден, той създава стартъп приложение, с което и други бежанци да се ориентират в прословутата бюрокрация на страната.

В демокрация като Германия гражданствотото означава права, свобода, защита, но и отговорности. Тези, които стават граждани, трябва да положат клетва, с която декларират, че ще уважават и поддържат основния закон – Конституцията.

Дядото евреин на Пипа Голдшмит избягал от нацистка Германия и намерил сигурност в Англия, където тя израства. Десетилетия по-късно, вече младата жена си възвръща германското гражданство. Като потомък на някой, преследван от нацистите, това е нейно право според Конституцията.

„За мен гражданството е много практична мярка. Става дума за това, че съм германка, че мога да пътувам. Това е един вид отплата за миналото. Да си върна германското гражданство, което винаги е трябвало да имам”, казва Пипа.

Още за историите на мигрантите, получили германско гражданство, гледайте във видеото.То е част от поредицата „DW репортерът“ на „Дойче веле“, която се излъчва всяка неделя от 16:15  ч. и във вторник по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase