Срещата ще се проведе от 25 до 27 май в НДК

От днес до 27 май Народното събрание е домакин на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО. За събитието пристигат над 400 представители от 32 държави членки на Алианса и от 25 страни партньори. В събота и неделя те участват в работата на петте комитета на Парламентарната асамблея.

Орбан: Унгария не иска да участва в операции на НАТО в подкрепа на Украйна

Комитетът по отбрана беше открит от българския военен министър. Пред парламентаристите Атанас Запрянов предупреди, че България е цел на хибридната агресия на Русия и обясни, че има информация, че руската държава прави опит да се намеси в евровота у нас.

„По заключение на Европейския парламент има информации за такава намеса. С хибридни въздействия да се повлияе на резултата от изборите. Част сме от тази хибридна атака, тъй като България прави вот 2 в 1. Говорим за европейските избори. Не става въпрос за нашите вътрешни национални избори”, посочи той.

Основно оръжие в в хибридната война било изкривяването на информация. "Те са свързани предимно с изкривяване на същността на нашата помощ за Украйна. Подчертавам отново помощта за Украйна се базира на международното право и тя не е намеса в тази война по никакъв начин. Тази хибридна опорка, че видите ли ние помагаме на Украйна, че ще изпращаме войски повлиява много и на кандидатите за военна служба. Ние нямаме никакви намерения да пращаме войски в Украйна", подчерта Запрянов. 

По думите на военния ни министър България подкрепя присъствието на Алианса в Черноморския регион и намекна, че  при нужда многофункционалната бойна група у нас може да се разшири до бригада. Той посочи, че  се нуждаем от брегова система за противокорабна защита и ако има държава, която би желала да разположи такава система, това би усилило нашата защита.

"Да се засили разузнаването и наблюдението на Черноморския регион. Това не се случва с развръщане на кораби, случва се с други средства. Ние разчитаме на тези съюзни способности и обменяме информация", каза адмирал Емил Ефтимов. 

САЩ обявиха новa военна помощ за Украйна

Запрянов беше категоричен - подкрепата за Украйна трябва да продължи, защото в противен случай: „Путин може да се вдъхнови и да атакува други територии, включително и държави членки на НАТО”.

„Тъй като руската агресия към Украйна е пряко предизвикателство за нашата сигурност, ние ще продължим да подкрепяме Украйна в нейните законни действия за противодействие на руската военна инвазия и за възстановяване на териториалната ѝ цялост в рамките на международно признатите ѝ граници“, заяви министърът на отбраната.

Той подчерта, че подкрепата за Украйна, в рамките на нашите възможности, е стратегически интерес. „Сега работим върху значителен допълнителен транш военна помощ, като се фокусираме върху реалните нужди на украинските войници за отблъскване на руските агресори. Това е най-добрата инвестиция в нашата обща сигурност“, посочи министърът.

Запрянов открои три важни теми в дискусиите по време на сесията на Парламентарната асамблея: подкрепата за Украйна, приоритетите и очакванията за Срещата на върха на НАТО във Вашингтон и сигурността в Черноморския регион. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase