Митрополитите приеха изборните документи от втория път

Светия Синод единодушно е одобрил проведения епархийски избор за сливенски митрополит. Така в неделя ще бъде проведен каноничен избор между епископите Арсений и Герасим от членовете на Светия Синод.

От втория път митрополитите от Светия Синод приеха изборните документи и окончателно беше взето решение изборът за сливенски митрополит да бъде проведе. Кой ще оглави сливенската епархия, ще разберем в неделя.

Митрополит Йоан за епархийските избори в Сливен: Различията не са непреодолими

Епископ Арсений към този момент е викарий на пловдивския митрополит Николай, а Герасим е главен секретар на Светия Синод и предстоятел на Храм-паметник "Александър Невски". С избора на сливенски митрополит вече в Светия Синод ще може да се образува мнозинство за последващ избор на патриарх.

„На основание чл. 88 ал. 2 от Ръководството на Българската православна църква, Българската патриаршия одобрява изборната преписка за проведения епархийски избор. На 26 май да бъде проведен каноничен избор за сливенски митрополит”, заяви митрополит Киприян.

Междувременно пред Синодалната палата се проведе протест на миряни, които не бяха съгласни с провелата се в Истанбул литургия с участие на украински свещеници.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase